Jarmuż to fantastyczna roślina, którą można sadzić zarówno wczesną wiosną, jak i późnym latem. Jego popularność rośnie, m.in. ze względu na wykorzystywanie w koktajlach i smoothie. Jeżeli też marzysz o porannym, świeżo zmiksowanym napoju z własnego jarmużu, nic prostszego. Czytaj dalej, a poznasz cenne informację, które sprawią, że uprawa jarmużu będzie łatwa i przyjemna!

Jarmuż – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
Jarmuż jest odporny na zimno, a sadzenie nasion można rozpocząć wczesną wiosną, jeszcze przed ostatnimi przymrozkami. W wielu regionach świata najlepsze warunki są jesienią, kiedy temperatura powietrza spada. Dojrzewające w chłodne dni liście poprawiają smak, wydobywając z jarmużu lekką słodycz i dodając wyrazistości. Mimo tego to nie z powodu smaku tak wielu ludzi ceni jarmuż. Na pierwszy plan wysuwają się jego właściwości zdrowotne. Jest odżywczy, zawiera dużo błonnika i witamin. Na długiej liście przydatnych elementów jarmużu są przede wszystkim wapń, witamina C oraz potas.
Jeżeli Twoje zainteresowanie jarmużem wzrosło, ale obawiasz się, że nie masz gdzie go hodować, to nie martw się dłużej. Pod tym względem jarmuż jest wszechstronny. Możesz go hodować w ogrodzie, zarówno w tradycyjnych, jak i podniesionych grządkach, a także donicach. Z pewnością znajdziesz dla niego miejsce w ogrodzie, a tym bardziej w kuchni i na talerzu! Równie dobrze sprawdzi się bowiem jako dodatek, np. do frytek czy sałatek, a także jako główny składnik wspomnianych koktajli owocowo-warzywnych. Już 3-4 roślinki wystarczą, aby zapewnić tygodniowy zapas jarmużu całej rodzinie!
Jakie wymagania ma uprawa jarmużu?
Z uprawą jarmużu poradzisz sobie, nawet jeśli nie jesteś wytrawnym ogrodnikiem lub ogrodniczką. Pewne rzeczy musisz jednak mieć na uwadze. Przede wszystkim pamiętaj, że miejsce, w którym będziesz uprawiać zieleninę, musi być dobrze nasłonecznione. Szczególnie jeżeli zgodnie z wcześniejszą radą, planujesz hodowlę w mroźniejszych okresach. W lecie nie musisz się o to martwić, a wręcz przeciwnie – odrobina półcienia jest nawet wskazana.
Jeżeli masz już ogród z innymi warzywami, to świetnie się składa. Jarmuż doskonale rośnie obok (lub w ziemi, w której wcześniej były) cebuli, selera, ogórków, szpinaku i marchwi. Natomiast nie przepada za truskawkami czy pomidorami. Nie można go też hodować na tym samym stanowisku, na którym wcześniej uprawiane były inne rośliny kapustowate.
Dla optymalnego wzrostu gleba powinna być wilgotna. Dobrze jest stosować naturalne nawozy, np. bazujące na kwasach humusowych.
Odpowiednie warunki glebowe dzięki kwasom humusowym
Kwasy humusowe są naturalnymi substancjami powstającymi w glebie z resztek organicznych. Decydują o próchniczności, a więc żyzności ziemi. Mają doprawdy mnóstwo wspaniałych właściwości, ale najważniejsze z nich to poprawa struktury gleby oraz zwiększenie przyswajalności składników odżywczych. Pierwsza przyczynia się do tego, że gleba ma zwiększoną pojemność wodną, dzięki czemu dłużej zatrzymuje wodę, także tą pochodzącą z opadów. To idealny sposób na zapewnienie odpowiedniej dla jarmużu wilgotności! Z kolei druga pozwoli Twoim roślinom w łatwy sposób pobierać niezbędne do wzrostu mikro i makroelementy.
Uprawa jarmużu zabezpieczona przed czynnikami stresowymi
Stymulatory wzrostu lub nawozy, które zawierają w swoim składzie kwasy humusowe, zapewniają też roślinom stosowną ochronę przed czynnikami stresowymi, takimi jak ekstremalne warunki pogodowe, szkodniki i choroby. Ich działanie ochroni jarmuż przed zgubnymi skutkami wahań temperatury. Możesz pomyśleć – zaraz, czy jarmuż przypadkiem nie miał być odporny na mróz? Owszem, ale żadna roślina nie lubi, kiedy temperatury zmieniają się nagle. Z taką sytuacją mieliśmy do czynienia choćby w tegorocznym maju, który był raczej chłodny, ale zdarzały się też gorące dni. To nie jest zdrowe dla żadnego warzywa, a kwasy humusowe pomagają wyjść z podobnych sytuacji bez szwanku.
Kiedy zbierać jarmuż?
Kiedy już zadbasz o idealny plony dzięki stosowaniu odpowiednich metod, nadejdzie czas zbiorów. Zacznij je, kiedy liście osiągną wielkość dłoni. Najpierw zbieraj te znajdujące się najniżej i przesuwaj się w kierunku środka. Smacznego!