Susza w Polsce – zagrożone już 15 województw

susza rolnicza

Według raportu Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej na okres od 21 kwietnia do 20 czerwca z suszą zmaga się już 15 z wszystkich 16 województw. Największe niedobory odnotowuje województwo zachodniopomorskie, gdzie susza rolnicza dotknęła już ponad 95% gmin.

Czym jest susza rolnicza?

Susza rolnicza to stan, gdy wartości Klimatycznego Bilansu Wodnego są mniejsze niż wartości krytyczne. Są one obliczane dla poszczególnych upraw rolnych, na przykład zbóż ozimych, kukurydzy w zależności od przeznaczenia, warzyw, owoców, a nawet krzewów owocowych. W ostatnich trzech miesiącach wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego dodatkowo zmniejszyła się o 52 mm. Oznacza to, że obecnie „brakuje” jeszcze więcej wody niż w poprzednim raporcie.

Jakie uprawy są najbardziej zagrożone?

Najbardziej zagrożone i zniszczone suszą zostały zboża jare. Suszę pośród tego rodzaju upraw zanotowano na obszarze 12,10% wszystkich gruntów uprawnych w kraju! Kolejno suszą zagrożone są pola, na których rosną uprawy: zbóż ozimych (7,02% gruntów ornych w Polsce), krzewów owocowych (6,73% gruntów), truskawek (4,97% gruntów wykorzystywanych rolniczo). Z suszą rolniczą muszą zmagać się właściciele upraw: rzepaku i rzepiku, roślin strączkowych, kukurydzy, drzew owocowych i warzyw.

Susza rolnicza: jak sobie z nią poradzić?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – wystarczy zatrzymać wilgoć w glebie. To jednak nie łatwe zadanie. Na małych areałach można podlewać za pomocą zraszaczy. Niektórzy rolnicy w walce z suszą wykorzystują też deszczownie. Te rozwiązania mają jednak swoje minusy. Nie zawsze dostaniemy pozwolenia na pobór wód, a także nie zawsze ta woda jest na wysokim poziomie. Idealnym rozwiązaniem jest więc zwiększanie ilości próchnicy w glebie.

Susza rolnicza: próchnica sposobem na walkę z suszą

Próchnica glebowa jest złotym, a może brunatnym, środkiem na zatrzymanie wody w glebie. To nie tylko najbardziej żyzna warstwa gleby. To też znakomity magazyn dla wody – 1% próchnicy glebowej w gruntach, na których uprawiamy rośliny potrafi zmagazynować aż 15 litrów wody na metr kwadratowy gruntu! Co wpływa na takie właściwości tej warstwy glebowej?

Magazyn dla roślin – kwasy humusowe

Takie właściwości próchnica zawdzięcza związkom, z których jest zbudowana. Nie od dziś wiadomo, że próchnica tworzy się ze szczątków roślinnych i zwierzęcych. Najprościej mówiąc są to resztki roślin, jak na przykład łodygi, obumarłe liście, a także resztki zwierzęce, jak na przykład odchody. Nieodzowną pomocą w rozkładzie tych szczątków są kwasy humusowe, które zapobiegają, między innymi gniciu. Można je również stosować na wszystkie typy gleb i każdy rodzaj upraw.

Jak działają kwasy humusowe?

Kwasy humusowe działają na kilka sposobów. Nie tylko pomagają w odpowiednim rozkładzie resztek i przemianie ich w próchnicę glebową, ale też zwiększają zawartość węgla w glebie. Za ich sprawą gleba również zwiększa możliwości absorpcyjne – może magazynować więcej wody. Bardzo ważnym skutkiem działania tych naturalnych substancji jest też wydłużenie procesu filtracji wody. Dzięki temu dłużej zostaje ona we wierzchnich warstwach ziemi, skąd mogą pobierać ją rośliny.

Próchnica i kwasy huminowe ulgą w suszy dla roślin

Poprawne stosowanie kwasów huminowych pozwala na trwałe zwiększenie próchnicy w glebie. Odpowiednia kultura rolna w połączeniu z tymi związkami pozwala na skuteczne zadbanie o stan gleby i zabezpieczenie roślin przez stanami niedoboru wody. Susza rolnicza to poważny problem, z którym zmaga się obecnie cały kraj. Aby ją zwalczyć wystarczy świadome gospodarowanie uprawami, a także wykorzystywanie postępu technicznego i wiedzy. W ten sposób jesteś w stanie zniwelować skutki jakie powoduje susza w uprawach.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *