Zmienne warunki pogodowe zagrażają uprawom


Aktualne prognozy wskazują, że pogoda w marcu będzie raczej zmienna. Co prawda raczej nie należy spodziewać się takich napadów mrozu jak w styczniu i lutym, ale mimo to wahania temperatur mogą spowodować szkody w uprawach. Szczególnie narażone są rejony o niskiej tolerancji na mróz. Ponieważ warunki pogodowe zasadniczo trudno przewidzieć, najlepiej być przygotowanym na wszystko. Remedium na złą pogodę mogą okazać się szerokie właściwości kwasów humusowych.

Śnieg ratunkiem przed mrozem

Truizmem jest stwierdzenie, że pogoda ma decydujący wpływ na powodzenie upraw oraz potencjał plonotwórczy roślin. Tym niemniej jest to zagadnienie tak istotne, że warto je podkreślić, szczególnie kiedy klimat stał się w znacznej mierze nieprzewidywalny. Najtrudniejsze warunki dla roślin ozimych to takie, kiedy jest mróz a jednocześnie nie ma śniegu. Pozbawione ochronnej pokrywy śnieżnej rośliny zostaną osłabione przez mróz, a słabsze korzenie są bardziej podatne na ataki grzybów i bakterii. Warto pamiętać o tym, że na mrozy wyjątkowo narażony jest rzepak. W porównaniu ze zbożami ozimymi jest on bardziej wrażliwy na niskie temperatury. Najlepsze warunki do uprawy rzepaku to równomiernie rozłożone opady atmosferyczne oraz średnia roczna temperatura powietrza powyżej + 7,50° C. Dlatego zaleca się działania mające na celu wzmocnienie rzepaku oraz zwiększenie jakości i ilości plonów.

Kwasy humusowe chronią przed kapryśną pogodą

Wykazano, że substancjami zapewniającymi stabilny wzrost niezależnie od ekstremalnych warunków pogodowych są kwasy humusowe. Są to organiczne substancje występujące naturalnie w glebie. Szerokie właściwości kwasów humusowych, wpływające na strukturę i właściwości gleby przyczyniają się także do ochrony przed skrajnymi warunkami pogodowymi. Susze, mrozy i obfite opady atmosferyczne mogą mieć potencjalnie wyniszczające skutki dla wrażliwych systemów korzennych.

Wysokie wahania temperatur i niewielkie lub zbyt obfite opady tworzą dla roślin warunki stresowe, które zapobiegają osiągnięciu pożądanych przez rolników plonów. Warunki pogodowe mają także zasadniczy wpływ na naturalne procesy zachodzące w glebie i mogą powodować rozkład próchnicy. W konsekwencji żyzność gleby spada oraz staje się ona podatna na erozję. Gleba gromadzi mniej wody i składników odżywczych. Wszystko to negatywnie wpływa na plony. To nie koniec złych wiadomości, ponieważ nawet jeżeli plony okażą się wystarczające, to ekstremalne warunki pogodowe mogą spowodować, że rośliny nie wytworzą pewnych mikroelementów i będą mniej odżywcze.

Szerokie właściwości kwasów humusowych

Aby przygotować się do zmiennych warunków klimatycznych oraz zapewnić swoim uprawom należytą ochronę warto rozważyć zastosowanie wspomnianych kwasów humusowych. Wśród szerokich właściwości kwasów humusowych kluczowy jest pozytywny wpływ na chemiczne, fizyczne oraz biologiczne własności gleby. Kwasy humusowe zwiększają masę korzeni roślin oraz wspomagają zatrzymywanie wody w glebie, dzięki czemu rośliny mogą łatwiej pobierać z gleby substancje odżywcze. Mocniejszy oraz większy korzeń powoduje, że roślina może dotrzeć do głębiej zmagazynowanej wody, co jeszcze bardziej poprawia przyswajalność substancji odżywczych. Prawidłowa zawartość kwasów humusowych w glebie powoduje, że rośliny stają się bardziej odporne zarówno na długotrwałe susze jak i obfite opady deszczu. Co więcej, kwasy humusowe stabilizują poziom próchnicy w glebie, która w konsekwencji staje się mniej podatna na erozję.

Przyszłość to szerokie właściwości kwasów humusowych

Dobrze brać pod uwagę nie tylko zbliżające się tygodnie, ale sięgnąć swoim spojrzeniem dalej w przyszłość. A ta nie maluje się różowo. Wiele wskazuje na to, że postępujące zmiany klimatyczne mogą mieć ogromny wpływ na warunki pogodowe. Co za tym idzie odbić się na jakości i ilości plonów roślin uprawnych. Rolnicy będą musieli przystosować się do tych nowych warunków. Ze względu na doskonałe właściwości i pozytywny wpływ na strukturę gleby, retencję wody, masę korzenia nieoceniony wkład w adaptację do nowej sytuacji mogą wnieść kwasy humusowe. Stosując preparaty humusowe rolnicy będą mogli w przyszłości nadal produkować wystarczającą ilość żywności najlepszej jakości.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *